Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

7 grijeha prehrambene industrije – kontaminacija
by

7 grijeha prehrambene industrije – kontaminacija

Prehrambena industrija je kriva za bespotrebno i prekomjerno korištenje hemikalija u prozivodnji hrane. Osim ako ne živite potpuno organski način života negdje u šumi, pesticidi su nešto čemu ste  vjerojatno izloženi na dnevnoj bazi. Ne samo da se raspršuju na našu hranu, oni prožimaju vazduh koji udišemo i infiltriraju vode koje pijemo. Šta možete učiniti u vezi toga? Pa, ako ništa drugo, možete postati više svjesni raširenosti pesticida i njihovih efekata. Imati više znanja o njihovom prisustvu može biti od pomoći za znate kako ih izbjeći. Današnje činjenice o pesticidima su veoma depresivne.

Jasno je da kada su u pitanju prinosi i profit, pesticidi su izuzetno važni. Svaki euro potrošen na pesticide daje četiri eura u usjevima. U prosjeku, to je u kulturama oko 40 milijardi eura koji bi inače bili izgubljeni. Nažalost ova ušteda dolazi uz visoku cijenu.

Pesticidi su obično klasifikuju prema vrsti štetočina koje uništavaju. U prehrambenoj industriji, najčešće se koriste  herbicidi (koji ubijaju korov), insekticidi (koji ubijaju insekte), i miticidi (koji ubijaju grinje), ali tu je širok spektar drugih vrsta pesticida.

Pesticidi su štetni za ljudsko zdravlje.

“Ovisno o dozi, pesticidi mogu izazvati niz negativnih efekata na ljudsko zdravlje, uključujući i rak, akutne i hronične oštećenja nervnog sistema, oštećenje pluća, reproduktivne disfunkcije, a vrlo vjerovatno i disfunkcije endokrinog i imunološkog sistema.” (Američka Nacionalna Akademija)

Pesticidi uništavaju populacije pčela

Posljednjih nekoliko godina došlo je do znatnog  opadanja u populacije pčela. Iako su uzroci  višestruki, pesticidi igraju ozbiljnu ulogu.

washing fruitNemoguće ih je oprati sa voća i povrća

Dok ribanje (posebno sapiranje voća i povrća) može ukloniti većinu pesticida sa površine voća i povrća,  nemoguće ih je sve ukloniti. Neki će uvijek ostati na površini, a mnogi pesticidi su sistemski, inkorporirani u voće i povrće, još dok oni rastu.

 

Pesticidi se ugrađuju u vaše tjelesne sisteme

Neki pesticidi su biorazgradivi  međutim većina su bioakumulativni, što znači da se skupljaju i ugrađuju u mastima u tijelu i mogu potrajati godine ili čak decenije da nestanu.

Pesticidu DDT, za kojeg je dokazano da oštećuje jetru, nervni sistem i reproduktivni sistem, potrebno je 15 godina da se razgradi u prirodi  a  mnogo više vremena da se razgrađuje u ljudskom tijelu. (40 godina)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *