Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Američka imperija
by

Američka imperija

David Korten nudi četiri karakteristike imperije: Imperija se rukovodi idejom materijalnog luksuza i pohlepe za vladajuću klasu. Imperija  je posvećena  apsolutnoj vojnoj nadmoći. Imperije naglašavaju vrijednosti nasilja i dominacije nad vrijednostima brige i saradnje. Imperije sprečavaju  ljudski razvoj i ometaju svaki razvoj veći od trenutnog.

U svjetlu ovog opisa, tri prioriteta Strategije nacionalne sigurnosti  Sjedinjenih država imaju prilično jezivo značenje:

  1. Održavati američku vojnu prevlast na globalnoj razini tako da nijedna nacija ne može biti konkurent niti prijetnja SAD-u.
  2. Biti spremni da preduzmemo preventivne vojne udare, kad god američka vlada smatra drugu zemlju prijetnjom po  Sjedinjene države, njene snage ili instalacije u inostranstvu.
  3. Održavanje imuniteta za američke građane od progona od strane Međunarodnog kaznenog suda. (www.us.gov)

Drugim riječima, dominirati, zastrašivati  i odbijati da igraš po pravilima za koje očekuješ  da ih svi drugi poštuju  – klasični manifest imperijalističkog duha.

Većina Amerikanaca su još uvijek u iluziji da su Sjedinjene Države vodeća zemlja u svijetu po velikodušnosti i pomoći. Međutim, američki vojni izdaci su dvadeset i jedan put veći od diplomatije i humanitarne pomoći zajedno, a Sjedinjene Države su ubjedljivo posljednje među razvijenim zemljama u  stranoj pomoći. Čovjek se pita šta bi se dogodilo da Amerikanci shvate da samo 10% vojnog proračuna SAD-a, ako se reinvestira u stranu pomoć i razvoj, može da se brine za osnovne potrebe cijelog svijeta siromašnih, ili da bi jedna polovina 1 procenta američkog vojnog budžeta smanjila glad u Africi za pola.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *