Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Četiri najveća globalna problema
by

Četiri najveća globalna problema

Kad govorim o najvećim globalnim problemima tada mislim na probleme koji uzrokuju najviše patnje u sadašnjosti i predstavljaju najveću prijetnju našoj budućnosti, koji su uzrok većine ostalih problema na svijetu. Mnoštvo svjetskih kriza možemo svesti na 4 glavna problema:

Ekološki slom uzrokovan neodrživom globalnom ekonomijom koja stvara veliko bogatstvo za jednu četvrtinu svjetske popoulacije  a pri tom ne vodi računa o zaštiti životne sredine . Mi ćemo to nazvati kriza prosperiteta.

Sve veći jaz između ultra-bogatih i ekstremno siromašnih, koji čini  da siromašna većina zavidi, prezire, pa čak i mrzi bogatu manjinu – što opet izaziva strah i ljutnju bogatih. Mi ćemo to zvati – kriza jednakosti.

Opasnost od kataklizmičkog rata koja nastaje intenziviranjem nezadovoljstva i straha među različitim grupama na suprotnim krajevima ekonomskog spektra. Mi ćemo ovo nazvati  – sigurnosna kriza.

Neuspjeh svjetskih religija, a posebno  dvije najveće religije, da nadahnu ljude i vode svijet ka ozdravljenju ili smanjenju tri prethodne krize. Mi ćemo to zvati – duhovna kriza.

(Nastaviće se…)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *