Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Čudesna planeta zemlja – prozor za gledanje u svemir
by

Čudesna planeta zemlja – prozor za gledanje u svemir

Kao što svaki svemirski brod ima okrugli prozorčić da bi se vidjela spoljašnjost, tako naša atmosfera djeluje na isti način.

U stvari, mi imamo znatno bolji prozor od obične svemirske letjelice. Naš „prozor“ na Svemirskom brodu Zemlja nije ograničen na određeno polje posmatranja, već ustvari pokriva cijelu planetu. To je kao da imate porozan kristal debljine 690 km koji dozvoljava svima na brodu da imaju potpun pogled na sve izvan naše planete, a ipak nas razdvaja od  bezvazdušnog svemira.
Neke planete su prekrivene gustim oblacima koji čine da je nemoguće išta vidjeti vani. Ali naša atmosfera nam omogućava da gledamo i otkrivamo svemir oko nas. Naša Zemlja je na taj način istraživački brod.

Providni nebeski svod koji okružuje našu planetu takođe u sebi ima smještene obnovljive rezerve kiseonika za ljudska bića i životinjski svijet, i ugljični dioksid i azot za biljke. On takođe obezbjeđuje za živa bića odgovarajući vazdušni pritisak, i vanjski dio ovog djelimično prozirnog omotača je sastavljen od ozonskog sloja koji štiti život od štetnih ultraljubičastih zraka.

Koliko god da čudno zvuči, ovaj svod čak dolazi i opremljen sa zaštitnim poljem sile! Ovo zvuči kao nešto iz TV serije Zvjezdane staze, ali je istina. Mi imamo magnetno polje proizvedeno rotirajućim gvozdenim jezgrom u središtu naše planete, koje odbija štetno kosmičko zračenje i smrtonosne solarne vjetrove. Bez ovih odlika, život ovdje ne bi bio moguć.

Posljednje ali ne zadnje, ovaj čudesni svod sadrži automatski podešavajuću „zavjesu“ koja zasjenjuje zemljinu kuglu od previše zračenja koje udara na njenu površinu. Ovaj fini zastor je formiran od oblaka, koji čine da pokretna sjenka pokriva nekih 60% Zemljine površine u bilo kom trentuku.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *