Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Kako živjeti jednostavno?
by

Kako živjeti jednostavno?

Predlažem nekoliko principa spoljašnjeg iskazivanja jednostavnosti.

1. Kupujmo stvari zbog zbog korisnosti a ne statusnog simbola. Mobilne telefone kupujmo zbog njihove korisnosti a ne zbog prestiža. Mi želimo popularne mobilne telefone i na njih trošimo puno novaca a na kraju ne koristimo ni pola funkcija tog telefona. Razmisli o svojoj odjeći. Niko nema potrebu za mnogo odjeće. Razmisli koliko odjeće u tvom ormaru skoro nikad ne koristiš. Mi ne kupujemo odjeću zato što nam treba, već zato da bismo išli u korak sa modom. Ne obraćaj pažnju na modu. Kupuj ono što ti treba. Nosimo svoju odjeću sve dok se ne pohaba. Prestanimo sa pokušajima da impresioniramo ljude svojom odjećom a umjesto toga imresionirajmo ih svojim životom. Nosimo odjeću koja je više praktična a manje ukrasna.

2. Odbacimo sve što u nama stvara ovisnost. Smanjimo upotrebu nehranljivih pića koja u nama stvaraju ovisnost, kao što su kola napici. Za mnoge ljude čokolada je postala prava ovisnost. Ako ste postali ovisni o televizji, po svaku cijenu ga prodajte ili poklonite nekome. Otarasimo se svakog predmeta za koji mislimo da bez njega ne možemo: radija, muzičkog uređaja, časopisa, video uređaja, novina, knjiga. Ako je novac obuzeo naše srce, podjelimo dio novca i osjetimo unutrašnje oslobađanje. Jednostavnost je sloboda, a ne ropstvo. Odbijte da robujete bilo čemu.

3. Razvijte naviku davanja stvari. Ako otkrijete da počinjete da se vezujete za neku stvar, razmislite da je date nekome kome je potrebna. Raščistimo svoje ormare, garaže i šupe. Oslobodimo se mase stvari koje nam samo komplikuju život. Gomilu stvari koje nam ne trebaju, moramo stalno iznova sortirati, slagati, čistiti. Većina nas bi se mogla osloboditi trećine naše imovine bez ikakve žrtve.

4. Odbijmo da podlegnemo propagandi modernih aparata. Većina modernih aparata su tako projektovani da se pokvare za kratko vrijeme da biste morali da kupite novi aparat. Umjesto da vam poboljša život on će samo da ga komplikuje. Našoj djeci nisu potrebne lutke koje plaču, jedu, piške i bljuckaju. Stara krpena lutka će im pružiti više zadovoljstva i duže će trajati. Djeca se često sa više radosti igraju sa starim šerpama i loncima nego sa najnovijim svemirskim kompletom. Tražimo igračke koje djecu mogu nečemu poučiti i koje će dugo trajati.

5. Naučimo da uživamo u stvarima a da pritom ne moramo da ih posjedujemo. Posjedovanje je opsesija naše kulture. Mi mislimo da ako posjedujemo nešto to će nam donijeti veće zadovoljstvo. Ali to je iluzija. Možemo da uživamo u mnogim stvarima u životu a da ne moramo da ih posjedujemo. Uživaj u prirodi, u plažama, parkovima, šumama.

6. Razvijmo dublje poštovanje i povezanost sa Božjom tvorevinom. Zbližimo se sa Zemljom. Šetajmo u prirodi kad god možemo. Slušajmo pjesmu ptica. Uživajmo u bojama trave i lišća. Omirišimo cvijeće. U poređenju sa Božjim stvaranjem ljudski proizvodi izgledaju tako bezvrijedno i dosadno. Neko je primjetio da sve što čovjek stvara je kockastog oblika: kuće, prozori, vrata, stolovi, stolice, kompjuteri, automobili, zgrade, knjige, table…U Božjoj prirodi je beskrajna raznolikost oblika i boja.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *