Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Krug zavisnosti
by

Krug zavisnosti

Krug zavisnostiSvaki zavisnik prolazi kroz tzv. krug zavisnosti. Krug počinje od izvora bola. Izvor bola može biti stres, emocionalna nesigurnost ili nešto drugo. Svi seksualni zavisnici su još od svog djetinjstva razvili mehanizam bježanja od bola. Kad problemi postanu preveliki, zavisnik će ublažiti bol uzimajući emocionalni aspirin tj. ulaženjem u krug.

Drugi korak u krugu zavisnosti je isključenje. Zavisnik se isključuje iz realnosti. Bol je previše velik i zavisnik se „diskonektuje“. To može da se uporedi sa avionom koji je na zemlji i kreće se po pisti. U odredjenom momentu avion se podiže sa piste i diskonektuje se. To je tačno ono što se dešava sa zavisnikom. Dok je avion na zemlji moguće je prekinuti krug zavisnosti. Kad avion poleti kasno je za bilo šta.

Treći korak je svijet zavisnosti. To je svijet fantazija koje je zavisnik stvorio u svojoj glavi. To je jedna emocionalna oaza koju je zavisnik stvorio i posjećivao hiljadama puta. Ta oaza može da uključuje porno slike, maštanja o drugim ljudim. Kao što kompjuter skenira slike u fajlove, seksualni zavisnik je u stanju da skenira neku osobu i da je stavi u poseban fajl u mozgu da bi je izvadio u svom svijetu fantazije.

Svijet fantazije je u onoj analogiji sa avionom trenutak kad avion poleti i počinje da kruži nebom. U ovoj fazi, zavisnik je u drugoj realnosti. U toj svojoj realnosti, on je u totalnoj kontroli. On kontrolise svaku sliku, svaku osobu u svom svijetu fantazije. U tom svom svijetu zavisnik je svemoćan, sveznajući, voljen, značajan. I kao što sam rekao ako na vrijeme ne probuši balon, zavisnik će se pomjeriti na sledeći nivo kruga.

Ritual je ono što zavisnik uvijek radi prije samog seksualnog čina. To može biti mijenjanje kanala na TV, pretraga i otvaranja web stranica na internetu, šetnja kroz park sa prostitutkama, odlaženje u video klub. Svaki zavisniki ima svoj jedinstveni ritual. Sam ritual pojačava uzbudjenje i za zavisnika je ponekad podjednako važan ako ne i važniji od samog seksualnog čina. U analogiji sa avionom to je situacija kad se avion približava cilju.

Kompulsivno seksualno ponašanje za različite zavisnike varira od samozadovoljavanja, voajerizma, egzibicionizma ili seskualnog odnosa sa drugima. Ponašanja su drugačija ali je doživljaj isti. Ovo seksualno zadovoljstvo pojačava zavisnost.  Zavisnik uvijek iznova donosi odluke da će prestati, ali one su  kratkotrajne. Zavisnici su bespomoćni u vezi svog ponašanja. Oni su izgubili kontrolu nad svojim seksualnim ponašanjem i upravo zbog toga se i zovu zavisnici.

Očaj koji zavisnici doživljavaju nakon što su još jednom pali je najniža faza kruga. U ovoj fazi zavisnik osjeća snažnu krivicu i stid zbog novog pada i nemogućnosti da održi svoje obećanje da će prestati. Osjeća se prljav i iznevjeren od samog sebe. Zavisnik osjeća bol i jedini način na koji se on suočava sa bolom i problemima je ulaženje u krug i bježanje u svoj svijet fantazije. To je mreža zavisnosti koja zavisniku ne dopušta da izadje. Ovaj krug zavisnosti se uvijek iznova ponavlja i samim tim pojačava. Mreža oko zavisnika se pojačava i njegov život postepeno počinje da se raspada i postaje nepodnošljiv. Borba da se živi dvostruki život uzima svoju cijenu. Porodica i prijatelji su žrtvovani. Hobiji su zapostavljeni. Finansije su pogodjene. A najgora od svih posljedica zavisnosti je izolacija od drugih ljudi. Da bi očuvao svoj dvostruki zivot, zavisnik mora da se distancira od drugih ljudi.

Petrol_CanStockPhoto_Isolation

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *