Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Naoštri sjekiru
by

Naoštri sjekiru

Postoji priča o čovjeku koji je išao kroz šumu i naišao na drvosječu koji je energično sjekao drvo. „Šta radiš?“ – upitao ga je. „Zar ne vidiš?“- nervozno je odgovorio drvosječa. „Siječem drvo.“

„Izgledaš umorno“ – čovjek je uzviknuo. „Koliko dugo već pokušavaš da ga srušiš?“

„Više od 5 sati i totalno sam slomljen. Ovo je težak posao.“

„Zašto ne uzmeš pauzu nekoliko minuta da naoštriš sjekiru?“ – čovjek je upitao. „Siguran sam da bi išlo mnogo brže.“

„Nemam vremena da oštrim sjekiru. Zar ne vidiš da sječem drvo.“

Mi živimo u užurbanom svijetu. Naši životi su ispunjeni obavezama i zato što smo toliko zauzeti, nemamo vremena da zastanemo i naoštrimo sjekiru. Kao rezultat toga plaćamo visoku cijenu stresnom životu. Savremena medicina nas upozorava da je stres zdravstvni problem broj jedan. Smatra se da 75-90 procenata svih posjeta ljekarima su povezane sa stresom. Postoji direktna povezanost izmedju stresa i visokog krvnog pritiska, moždanog i srčanog udara, dijabetesa, čireva, bolova u vratu ili ledjima i mnogim drugim bolestima. Stres je takodje čest uzrok obeshrabrenja i depresija, frustracija i agresivnosti.

Da li postoji ikakvo rješenje za napetost i stres savremenog svakodnevnog života? Ja vjerujem da je Bog koji nas je stvorio, obezbjedio i način rješavanja problema stresa. Dao nam je sredstvo za „oštrenje sjekire našeg života“; fantastičan dar koji smo mi nažalost zanemarili i zaboravili.

Možda zvuči iznenadjujuće ali protuotrov za stres i napetost svakodnevnog života je povezan sa pojmom sedmice. Sedmodnevna nedjelja je fenomen za koji naučnici nemaju objašnjenje. Dan se odredjuje ciklusom svijetla i tame. Mjesec na osnovu mjesečevih mijena a godina godišnjim putovanjem zemlje oko sunca. Jedino sedmični ciklus nema nikakvog objašnjenja. U toku francuske revolucije, ljudi su ukinuli sedmodnevnu sedmicu ali se zdravlje nacije toliko pogoršalo da su morali da je vrate. Neke komunističke vodje su takodje pokušale da sedmodnevnu nedjelju zamjene desetodnevnom ali je i ovaj eksperiment propao. Ko je stvorio ovaj sedmodnevni ciklus i zašto je on tako nepomičan? Jedino objašnjenje koje postoji, nalazi se na prvim stranicama biblijskog izvještaja o stvaranju.

„I svrši Bog do sedmog dana djela svoja koja učini, i počinu u sedmi dan od svih djela svojih. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih djela svojih koja učini.“  1 Mojsijeva 2: 2-3.

Ovaj izvještaj nam govori da je Bog stvarao 6 dana a da je sedmog dana počinuo ili se odmarao i tako stvorio sedmodnevni ciklus koji nije vezan za putanju nekog nebeskog tijela ili okretanje planete.

Možda se vi pitate da li je Bogu zaista bio potreban odmor? Ja sam siguran da se Bog ne umara, ali zašto se onda Bog odmarao sedmog dana? Zato da bi nama ljudima dao primjer. Bog je našu planetu podvrgao ritmu rada i odmora i otkrio ga time što ga je i sam poštovao. Na ovaj način nam je dao ključ zdravog i srećnog života.

Kasnije kada je Mojsiju dao 10 zapovjesti, jedna od njih govori o sedmičnom danuu od odmora. Kad je čitam imam utisak kao da čujem Boga koji govori: „O umorni čovječe planete zemlje, 6 dana vrijedno radiš, ali postoji jedan dan u toku sedmice kada te pozivam da zastaneš i da se odmoriš, dan da naoštriš sjekiru, umorni čovječe.“ To je dan fizičkog odmora ali i mnogo više od toga. Tekst kaže da je Bog „blagoslovio ovaj dan i posvetio ga“. (Nastaviće se)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *