Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Pacovi – rješenje za minska polja u BiH
by

Pacovi – rješenje za minska polja u BiH

Za ove glodare kažu da su savršeni za ovaj posao – inteligentni su i imaju istančano čulo mirisa. Dovoljno su mali da ne aktiviraju mine, ali dovoljno veliki da se lako prepoznaju na terenu

Najmanje omiljeni glodar u svijetu, sada zapravo spasava hiljade života u Africi. Naime, pacovi u Africi sada imaju zadatak da otkrivaju smrtonosne ostatke mina.

ratsMine ubijaju hiljade ljudi svake godine, ali ovi pacovi su istrenirani da spasavaju živote ljudi tako što mogu da nanjuše eksploziv. Grupa odgovorna za obuku glodara je APOPO – koja se zalaže za borbu protiv nagaznih mina.

 

 

 

 

 

 

Ovi afrički pacovi su naučeni da identifikuju eksploziv, a zatim upozore svoje čuvare.
Za ove glodare kažu da su savršeni za ovaj posao- inteligentni su i imaju istančano čulo mirisa. Dovoljno su mali da ne aktiviraju mine, ali dovoljno veliki da se lako prepoznaju na terenu. Ni jedan pacov nije stradao u minskom polju.

pacov 3

Oni mogu da provjere dvije stotine kvadratnih metara za samo 20 minuta. Ljudima koji bi koristili detekotr za metal trebalo bi pet dana da pokriju isto područje.  Od 2000. godine, ovi pacovi su pronašli više od 9.000 “sahranjenih” mina i bombi širom Tanzanije i Mozambika. Oni su takođe našli na hiljade manjeg oružja i municije koja je bila skrivena u zemlji.

 

 

 

 

Pacovi normalno žive i do osam godina, ali u penziju odlaze kada napune šest. Ostatak svog života provode kao heroji, hraneći se bananama, avokadom i jabukama. pacov 7

pacov 8

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *