Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

by

Pčela čudo prirode

Honey_bee_(Apis_mellifera)Posljednjih dana sam fasciniran svijetom pčela i želim sa vama da podijelim oduševljenje knjigom “Medonosna pčela”, doktora Tomislava Terzina.

 U školi su nas učili da su sisari jedine životinje obrasle krznom a da je ptice lako prepoznati po tome što samo na njima raste perje i paperje… Pčela ima krzno, a nije sisar, obrasla je paperjem, a nije ptica…

Noge insekta su remek djelo robotike…Svi insekti pa i pčele imaju tri para nogu. Svaka noga se sastoji od pet pokretno zglobljenih članaka…međutim pčeline noge su nešto posebno. Nalik na švajcarski nožić koji je prepun nožić smanjenraznih minijaturnih alatki, radilica na svojim nožicama ima čak 14 različitih alatki. Svaka alatka je parna i nalazi se na odgovarajućoj lijevoj i desnoj nozi, a pet alatki smještenih na stopalu su prisutne na svih šest nogu…tako da je ukupan broj alatki na pčelinjim nogama zapravo 54. Ovo su alatke kod pčele radilice: 1. par kandžica, 2. pločica sa kratkim bodljama – kopačka, 3. jastučić za prijanjanje ili pijavka, 4. pločica sa dugim povijenim kukama, 5. četvorostruki niz krampona, 6. čistač za antene, 7. češljevi za čišćenje očiju, 8. češalj za polen, 9. češalj za krila, 10. ostruge, 11. češljevi za tijelo, 12. košarice za polen, 13. grabulja za polen, 14. presa za polen.”                                                                   ( Tomislav Terzin, Medonosna pčela, str. 16-19.)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *