Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Pčela mini avion
by

Pčela mini avion

avion novoNeki istraživači posmatraju pčelu kao minijaturni avion. Uporedićemo njene letačke performanse sa pravim avionima. Najbolji teretni avioni nose ukupan teret koji iznosi do 45%, težine aviona, uključujući težinu goriva. To je rezultat truda vrhunskih inžinjera. Pčela tokom letenja zamahne krilima 210-260  puta u sekundi kada nosi tovar i može da leti sa teretom koji iznosi 80% njene tjelesne težine. Na kratko je u stanju da u vazduh podigne teret koji dva puta premašuje težinu njenog tijela. Pčela bez problema može da leti nekoliko kilometara noseći u voljci (proširenje jednjaka koje služi za skladištenje hrane) teret nektara težak 50% njene težine. Ako uzmemo da pod teretom leti samo dva kilometra a dužina njenog tijela je oko 2 cm, to bi bilo proporcionalno dužini maršute od 2000 km za avion dug 20m. Pčele su sposobne da rutinski donose u košnicu polen i nektar sakupljen na udaljenosti od čak 8 km od košnice. Ekvivalent za pomenuti avion bi bio 8000 km što je za pčelu kao da prevaljuje razdaljinu između Evrope i Amerike.

Radilica koja je prosječno napnjena gorivom (medom) nosi u svojoj voljci oko 30 mg meda koji sadrži oko 20 mg šećera. Ta miligranska količina šećera je pčeli dovoljna za 60 km neprekidnog leta. U našem poređenju sa avionom, to je proporcionalno dometu od 60 000 km (skoro jedan i po krug oko Zemljinog ekvatora) bez dodatnog punjenja goriva. Veći putnički avioni imaju maksimalan domet oko 10 000 km. To znači da su proporcionalno 6-20 puta manjeg dometa nego pčela.

Pčela leti prosječnom brzinom od 24km/h. To proporcionalno odgovara brzini od 24 000 km/h za avion dug 20 m.

 boeing_747_8_intercontinental-airplane_Wallpapers_mediumDrugim riječima, avion koji bi se mjerio sa letačkim sposobnostima pčele trebalo bi da prevali pomenti put izmađeu Evrope i Amerike za 20 minuta.  Teretni interkontinentalni avioni (dužine 70 m i brzine oko 500km/h) su puževi u poređenju sa brzinom leta natovarene pčele koja se proprocionalno kreće 168 puta brže, noseći proprocionalno 10-15% veći teret.

(Tomislav Terzin, Medonosna pčela, str. 34-35)

 

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *