Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Pranje uma
by

Pranje uma

Ignaz Semmelweis Filip je rođen 1818, u svijetu umirućih žena. U najboljim bolnicima tog vremena jedna od šest mladih majki je umirala u mukama “porođajne groznice.” Doktori bi svoju dnevnu rutinu počinjali seciranjem leševa u sobi za obdukciju. Iz te sale bi išli u bolnicu i pregledali trudnice ili bi ih porađali a da u medjuvremenu nisu oprali ruke. Dr. Semmelweis je bio prvi čovjek u istoriji koji je povezao smrtnost porodilja sa obdukcijskim pregledima. Uveo je praksu pranja ruku nakon pregledanja leševa i broj umrlih porodillja se drastično smanjio.

Nakon ovog otkrića, on je svu svoju životnu energiju potrošio ubjeđujući se i debatujući sa svojim kolegama. Sa žarom im je govorio: „Porodiljska groznica je uzrokovana raspadajućim materijalima koji se prenose na ranu. Ja sam vam pokazao kako se to može spriječiti. Dokazao sam sve ono što tvrdim. Ali dok mi pričamo, pričamo, pričamo, gospodo žene umiru. Ja ne tražim od vas da rušite svijet. Ja samo tražim da operete ruke. Za ime Boga operite ruke.“ Ali bukvalno niko mu nije vjerovao. Doktori i babice su hiljadama godina poradjali djecu bez pranja ruku i neće neki madjarski pametnjaković to sada promijeniti.

Semelvajs je umro lud u dobi od 47 godina a u njegovim ušima je odzvanjao smijeh njegovih kolega i samrtni ropac hiljada žena.

Danas je tehnologija toliko napredovala da postoji sapun za svaku fleku. Svaka prljavština se može oprati osim prljavštine srce i savjesti. Čovjek još nije izumio takav sapun. Ali Bog jeste.

Kad sam bio tinejdžer išao sam na dječje kampove. Moja majka bi uvijek spakovala puno majica i veša. Svakog dana ja bih skinuo prljav veš i stavio ga u kesu. Pred kraj kampa više nije bilo čistog veša i pošto sam bio lijen da ga perem, uzeo bih kesu sa prljavim vešom i gledao koji je najmanje uprljan…

Biblija nam govori  da smo mi svi uprljani, kontaminirani, da imamo zaprljan um, slabosti i grešne navike. Ali naš um može biti očišćen i naše misli transformisane.  Zamisli kako bi izgledao naš život kad bi smo imali um očišćen od prljavština. Svaki put kad vidim neku osobu moja prva misao je da je blagoslovim. Svaki put kad sam obeshrabren ja bih se refleksivno okrenuo Bogu za snagu. Svaki put kad vidim ženu koja nije moja ja bi je gledao kao svoju sestru ili majku. Svaki put kad vidim neprijatelja ja bih mu poželio dobro. Tako bismo mi trebali da izgledamo kad bi nam um bi opran.

U narednim postovima ću govoriti o načinu unutrašnje transformacije ljudi koji bi bili ispunjeni mislima i osjećanjima ljubavi, radosti i poniznosti i iz kojih bi dobrota tekla kao moćni izvor vode.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *