Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Savremena civilizacija – samoubilačka mašina
by

Savremena civilizacija – samoubilačka mašina

Savremeni filmovi poput Matrix-a ili I – Robot govore o supermašini koju je izgradio čovjek a koja se okreće protiv njega i prijeti da ga uništi.  Na veoma sličan način možemo govoriti i o našoj civilizaciji kao o jednoj samoubilačkoj mašini.  To je kompleksna struktura koju smo izgradili da bi nam pomogla u ostvarenju  tri cilja: prosperitet, jednakost i sigurnost. Ali ako je mašina loše programirana ili drugim riječima ako je pokreće pogrešna ideologija, onda ona postaje samoubilačka mašina i prijeti da uništi one koji su je stvorili. Umjesto da dovede do prosperiteta, jednakosti i sigurnosti ona nas je u 21. vijeku dovela do:

  • Krize prosperiteta – ekološki slom uzrokovan neodrživom globalnom ekonomijom koja stvara veliko bogatstvo za jednu četvrtinu svjetske popoulacije a siromaštvo za sve ostale, pri tom nevodeći računa o zaštiti životne sredine.
  • Kriza jednakosti – sve veći jaz između ultra-bogatih i ekstremno siromašnih, koji čini da siromašna većina zavidi, prezire, pa čak i mrzi bogatu manjinu – što opet izaziva strah i ljutnju bogatih.
  • Kriza sigurnosti – stalna opasnost sukoba i ratova koja nastaje intenziviranjem nezadovoljstva i straha među različitim grupama na suprotnim krajevima ekonomskog spektra.
0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *