Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Šta je seksualna zavisnost?
by

Šta je seksualna zavisnost?

Zavisnost opisuje hronično ponašanje koje se nastavlja bez obzira na štetne posljedice koje su rezultat tog ponašanja. Drugim riječima, u svim zavisnostima ti  moraš da uradiš određenu aktivnost bez obzira što si svjestan negativnih posljedica koje ta aktivnost ima na tvoj život, tvoju porodicu ili posao. Tvoje tijelo i tvoj mozak “plaču” da to uradiš. Ti nisi u stanju da kontrolišeš svoje ponašanje. (primjer – jedenje po noći) Hiljadu puta si obećala sebi da to više nikad nećeš uraditi i hiljadu puta si prekršila svoje obećanje.
Mi svi znamo o zavisnostima poput narkomanije, alkoholizma ili pušenja. Ali tek u skorije vrijeme naučnici su otrkili da osoba može da bude zavisna o normalnim tjelesnim procesima kao što je seksualno uzbudjenje. Poput narkomana koji je opsjednut zadovoljstvom koje će dobiti kad uzme drogu, seksualni zavisnik je opsjednut seksualnim zadovoljstvom koje dolazi kroz odredjeno seksualno ponašanje. Zavisnik progresivno postaje sve više opsjednut seksualnim zadovoljenjem sve dok ono ne postane centralna stvar u njegovom životu. Kako se bolest razvija, seksualna opsesija preuzima kontrolu u životu zavisnika. Kao i kod droge, vremenom je potrebno da se doza pojačava da bi se postigao isti efekat, i zbog toga više i više vremena i energije se provodi u seksualnoj aktivnosti da bi se postiglo isto zadovoljstvo.
Kao i u svakoj zavisnosti, osoba se udaljava od realnosti. Zavisnici progresivno prolaze faze u kojima se postepeno udaljavaju od prijatelja, porodice ili posla.
Njihov tajni život postaje stvarniji od javnog života.Ono što ljudi znaju je lažni identitet. Samo zavisnici znaju stid i sramotu življenja dvostrukog života – stvarnog svijeta i svijeta zavisnosti.
Vođenje dvostrukog života dovodi do iskrivljene slike realnosti i do lažnih vjerovanja. U svojoj opsesiji seksom, seksualni zavisnici sve gledaju seksualno i sva njihova percepcija i međuljudski odnosi su seksualizovani.
Seksualna zavisnost je progresivna i fatalna.Ona vremenom postaje izvor bola, konfuzije, straha za zavisnika kao i za njegovu porodicu. Postepeno život zavisnika postaje nepodnošljiv. (Nastaviće se)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *