Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Šta je u pilotskoj kabini?
by

Šta je u pilotskoj kabini?

 Šta ako bi ušli u pilotsku kabinu Svemirskog broda Zemlja? Šta bi našli? Nevjerovatno, ne bi bilo pilota, već bi umjesto toga našli „autopilotski“ sistem kojim upravljaju pažljivo podešeni fizički zakoni. Iako niko nije fizički vidljiv na našem svemirskom brodu da upravlja sistemom, naša planeta vjerno ispunjava hiljade programiranih, fino podešenih fizičkih zakona i prelazi svoja godišnja putovanja oko Sunca, vjerno se vraćajući na svoj početni položaj da bi odmah započela novi krug.

3ff5bd37f9ea0954d66c5b6b0e0ce829--planet-earth-our-planetU ovoj pilotskoj kabini, iako nevidljivi, nalaze se stotine složenih kontrolnih uređaja, od kojih svaki reguliše jedan dio odlika naše planete. Svaki kontrolni uređaj je pažljivo kalibrisan tako da dozvoljava da život cvjeta na našoj planeti. Ne možete vidjeti velikog Inžinjera koji je postavio sistem, ali možete mjeriti preciznost svakog podešavanja – i svaki pojedini je upravo kako treba!

Profesor Robin Kolins pravi poređenje u vezi sa Zemljinom preciznim podešenostima: „Volio bih da upotrijebim analogiju sa astronautima na Marsu koji nalaze zatvorenu biosferu, sličnu kupolastoj građevini koja je sagrađena u Arizoni prije nekoliko godina. Za kontrolnom pločom otkrivaju da su svi kontrolni uređaji za okolinu upravo podešeni kako treba za postojanje života. Odnos kiseonika je savršen, temperatura je 21 stepen; vlažnost je 50%; postoji sistem za ponovno nadopunjavanje vazduha; postoje sistemi za proizvodnju hrane, energije, i odlaganje otpada.

„Svaki kontrolni uređaj ima veliki raspon mogućih podešavanja, i možete vidjeti da ako biste drugačije podesili jedan ili više njih samo malo drugačije, okolina ne bi valjala i život bi bio nemoguć“ (citirano iz: Lee Strobel, The Case for Creator, 2004, p.130).

Sve – sve do najmanjih detalja – je „podešeno“ upravo kako treba da bismo mi mogli da živimo udobno na ovoj planeti. Zaista, naša planeta nije neka srećna slučajnost pošto dokazi pokazuju da je pažljivo dizajnirana da bude nastanjena čovječanstvom i svi ostalim oblicima života.  

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *