Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Trka u naoružanju
by

Trka u naoružanju

U vrijeme hladnog rata (1948-1990) svijet se naoružavao kao nikada prije u ljudskoj istoriji. Dvije super sile, Sjedinjene države i Sovjetski savez, su prikupile oko 70 000 nuklearnih bojevih glava, čija je snaga bila milion puta veća od bombe koja je pala na Hirošimu. Samo su Sjedinjene države, od 1940 godine, potrošile nevjerovatnih 5,48 triliona (hiljada milijardi) $ na razvoj nuklearnog oružja. 1969 godine su se hvalili da jedna američka nuklearna podmornica može da uništi 160 sovjetskih gradova istovremeno. Takođe je Amerika imala sposobnost da svojim nuklearnim oružjem uništi 10 planeta poput Zemlje. Iako su mnoge od tih rakete iz perioda Hladnog rata uništene, Sjedinjene države svakog dana troše 100 miliona dolara na održavanje vojnog arsenala. (Brian D. Mclaren, Everything must change, 2007, str. 164)

2003 godine, Američki vojni budžet je bio veći od 15 sljedećih zemalja zajedno,  trošeći 2 milijarde dolara dnevno na naoružanje. Zbog čega tako velika ulaganja u naoružanje?

Prema riječima William Fulbright-a (bivšeg senatora):

Nasilje je postalo američka vodeća industrija. Ne radi se o entuzijazmu za rat već o čistom ekonomskom interesu koji je privukao milione radnika, njihovih sindikata i predstavnika u vojno industrijski sektor. Za one koji ih proizvode, oružje predstavlja prosperitet ne rat. Za industrijalce ono znači profit, za radnika novi posao i mogućnost veće zarade a za političare instalacija odbrambenog zida sa kojim će se dodvoriti biračima. (Ibid)

Postavlja se pitanje, kako bi ti birači reagovali kada bi znali da samo 10 % američkog vojnog budžeta, bi bilo dovoljno da se zadovolje osnovne potrebe svih gladnih ljudi na svijetu.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *