Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Uzroci seksualne zavisnosti
by

Uzroci seksualne zavisnosti

Postoji više različitih uzroka zavisnosti. Možemo ih podijeliti u 2 grupe: psihološke i biološke.

PSIHOLOŠKI UZROCI:

  • Napuštenost – Potreba za oba roditelja je suštinski važna za emocionalni razvoj djece. Djeca koja izgube roditelja zbog smrti ili razvoda imaju tendenciju da u različitim zavisnostima traže lijek za bol napuštanja.
  • Zlostavljanja – Djeca koja su fizički ili emocionalno zlostavljana su sklona zavisnostima. Umišljeni svijet im pruža sigurnost, tamo su voljeni i prihvaćeni. Seksualno zlostavljanje takodje je jedan od uzroka zavisnosti.

Dr Carnes je otkrio da seksualni zavisnici dolaze iz porodica gdje su bili zlostavljani. 97% svih zavisnika su bili emocionalno zlostavljani a 71 % su bili fizički zlostavljani.

BIOLOŠKI UZROCI:

dogSvi ste čuli pricu o naučniku Pavlovu i njegovom eksperimentu sa psom. Psu je uvijek davana hrana nakon što bi zvono zazvonilo. Nakon odredjenog perioda, pas je u svom mozgu povezao zvono sa hranom. Svaki put kad bi čuo zvono, pas bi počeo da slini. To je biološka reakcija koja se zove neurološko uslovljavanje i to se može dogoditi i ljudima.

Ako osoba u  stresnoj situaciji utjehu traži u seksu ili u jedenju hrane i ako se sve ovo ponovi hiljadu puta vaš mozak je neurološki uslovljen. Na svaku stresnu situaciju mozak traži svoju hranu, i ti počinješ da “sliniš”. To je razlog zašto zavisnici nisu u stanju da kažu NE. Njihov mozak je neurološki uslovljen. Oni mogu da daju obećanja i da budu čvrsti u njima ali kad god čuju zvono, dešava se bioloska reakcija na koju oni ne mogu da utiču. Mozak je stvorio neurološki put ali dobra stvar je da mozak može da stvori nove puteve. (Nastaviće se)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *