Close

+387 63 751 107 bozidar.mihajlovic@letsdoit.ba

Važnost vode za život
by

Važnost vode za život

Toliko mnogo bića na našoj planeti zavisi od okoline u kojoj je tečna voda stalna. Ovo znači da Zemlja ne smije biti ni previše blizu ni previše daleko od Sunca. Astronomi procjenjuju da kada bi se udaljenost Zemlje od Sunca promijenila za svega 2 procenta, sav život bi nestao pošto bi se voda smrzla ili isparila.

Još jedan faktor koji čini život na Zemlji mogućim je neobično svojstvo vode kada se zaledi. Voda nam je tako uobičajena supstanca da većina nas nikada ne zastane da razmotri da ravnoteža života zavisi od njenih jednostavnih fizičkih osobina.

Voda je jedna od nekolicine supstanci koja se širi kada se smrzne. Većina supstanci kada se smrzne postaje gušća i tone kada se stavi u sud sa istom supstancom u tečnom stanju. Ali ovo nije slučaj sa ledom u vodi. Pošto se voda širi za jednu desetinu svoje zapremine kada se zaledi, zaleđena voda ima neobično svojstvo da pluta na površini tečne vode.
Ice-FloatsKada se rijeke i jezera smrznu zimi, mrznu na površini, pri čemu se formira led kao izolirajući zid koji spriječava da gušća voda ispod njega zaledi i tako čuva vodeni život tokom hladnog vremena. Kada bi se led ponašao kao gotovo bilo koje drugo jedinjenje, potonuo bi, i rijeke i jezera bi se ledili od dna ka površini. Sva tijela u vodi bi naposljetku postala čvrsta tijela od leda, što bi eliminisalo većinu  života kakvog ga znamo.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *